Jak na čaj...
Čaj pro vás připravujeme
na tři možné způsoby.
Možnosti přípravy jsou u čajů vyznačeny symboly
1. Hotový nálev v konvičce
Celý nálev je připraven v konvičce ze které si jen
naléváte do šálku a vychutnáváte si svůj čaj.
2. Čaj “na slévání”
Porce čaje je v malé konvičce nebo gaiwanu a
horká voda je připravena vedle na ohříváčku.
Postupně si sami připravujete každý šálek nálevu.
3. Kalabasa
Jen u čaje Maté z Latinské Ameriky.
Čaj se nechá louhovat v hliněné nádobě Kalabasa
a popíjí se kovovým brčkem Bombilla.
Čína
Zelené čaje
Čínské zelené čaje jsou považovány za poklad v čajovém světě, nabízející širokou škálu chuťových profilů a výhod pro zdraví. Zelený čaj vůbec neprochází procesem oxidace
a zachovává si tak všechny přírodní polyfenoly.
Po otrhání se čajové lístky nechají nanejvýše dvě hodiny ve stínu zavadnout, nebo se začnou ihned zpracovávat. Záleží na místních zvyklostech a druhu čaje.
Oxidaci je zabráněno opražením na pánvi (nejčastější metoda používaná v Číně), nebo pečením. Poté se lístky tvarují a suší, obvykle několikrát za sebou.
Staleté zkušenosti s výrobou zeleného čaje daly vzniknout mnoha charakteristickým podobám čajových lístků.
Čína
Zelené
čaje
Perlový čaj
77,-
Zhu Cha, Gunpowder – střelný prach
Tradiční čínský zelený čaj, lístky jsou svinovány do tvaru připomínajícího perlu (odtud další název – perlový čaj). Tento čaj poskytuje žlutozelený nálev velmi výrazné, příjemně natrpklé chuti s květovým či bylinným, někdy též lehce kouřovým aroma, typický
je povzbudivý účinek. List i nálev obsahují vysoký
podíl velice dobře vstřebatelných fluoridů, jeho popíjení je tedy také prevencí zubního kazu.
Zelená opice
Lu Mao Hou
94,-
Tento známý čínský zelený čaj je původem
z provincie Fujian. List čaje je spirálkovitě svinut, bohatě ochmýřen a má čistou zelenou barvu.
Nálev je světlozelený s oříškově květinovou vůní,
chuť je silná, sladká a kulatá.
Dračí studna
Long Jing Xi Hu
108,-
Jeden z nejslavnějších zelených čajů Číny. Charakteristický je tvarem svých nesvinutých lístků, které jsou při zahřívání na kovové pánvi krouživým pohybem tvarovány do tvaru plochých jehliček. Světle zelený nálev má dlouho trvající aroma
a nasládlou chuť s květovými a trávovými tóny.
Dračí studna Lví vrcholek
108,-
Long Jing Shi feng
„Dračí studna ze Lvího vrcholku“ – Podle tradičního čínského nazírání má pravý Long Jing mít čtyři vlastnosti nebo "čtyři poklady" – jasně zelenou barvu, hustou vůni, nasycenou chuť a nádherný tvar.
Náš Shi Feng má všechny tyto vlastnosti v hojné míře. Abyste si lépe vychutnali chuť a vzhled tohoto proslulého čaje, je lepší připravit jej jemnější
pro zachování jeho jemné syté vůně.
Smaragdové spirálky jara
105,-
Pi Lo Chun
Velmi jemný čaj který se má sbírat brzy zjara, jakmile se objeví první něžné lístečky, ve kterých je obsah aminokyselin a čajových fenolů největší. Čaj musí být zpracován ještě týž den kdy byl sklizen. Celý proces (sběr, sušení a svinování) musí být ukončen do noci. Vůně suchého čaje je nepopsatelná, téměř medová, lístky jsou zakrouceny do miniaturních, bohatě ochmýřených spirálek, nálev má barvu jemně smaragdovou s chutí těžší, plnou, přesto velmi svěží.
Zelené háčky
Gou Qing
60,-
Svěží zelený čaj původem z Taizhou v provincii Zhejiang, pěstovaný na zahradách v oblasti Xin Chang. Čaj je zpracovaný z drobných lístků ve tvaru háčku, odtud název, který se dá doslova přeložit jako modro-zelené háčky. Čaj má jemný nálev se svěžím a nasládlým aftertastem.
Zelený sníh
Lu Xue Ya
60,-
Poměrně nový druh čaje, který se začal produkovat v roce 2003. Podélně svinuté lístky mají smaragdovou barvu a svěží zelené aroma. Nálev smaragdově zelené barvy, je plný hutné, vyvážené a lehce pečené chuťi i v dalších nálevech s jemně sladkou dochutí.
Zelené zlato
Song Luo Ji Pin
108,-
Vyšší sorta čerstvého tradičně zpracovaného zeleného čaje přímo z hory Song Luo v jejích vyšších polohách. Tmavozelený stejnoměrný list stočený
do jemných volnějších kuliček vydává příjemnou květinovou vůni, jemně pečenou a nasládlou.
Barva nálevu je žlutavě jiskřivá a zcela průzračná. Chuťově je čaj velmi plný a přesto velmi svěží a lehký jako vánek. Snese vícero zalití.
Čína
Zelené
čaje
Sezóní
nabídka
Čína
Zelené
čaje
Ovoněné
Touarég
98,-
Listový zelený čaj s marockou drcenou mátou (Mentha spicata cv. Moroccan), zvané Nana
a cukrem. Receptura je marocká.
Nálev žlutozelené barvy pronikavé mátové vůně. Tradiční nápoj afrických Touarégů.
Vhodný též k vodní dýmce.
Dračí perly
Tai Mu Long Zhu
129,-
Těsně svinuté pravidelné kuličky z tipsů zeleného
čaje ovoněné květem jasmínu. Kvalitní aroma
vydrží i dosti dlouho po dopití čaje.
Nálev je zelenkavý, svěží a aromatický,
mírně povzbuzující.
Jasmínový čaj
Hua Cha
94,-
Výběrová třída jasmínového čaje. Tmavozelené
lístky obsahují poměrné množství bílých tipsů
a jasmínových květů. Nálev žlutohnědé barvy, hořkosladký s jasmínovým aroma.
Jasmínový čaj je oblíben zejména v severní Číně,
kde se tradičně podává k jídlům silné chuti,
rybám a skopovému k odstranění zápachu z úst.
Čína
Bílé čaje
Bílé čaje jsou nejpodobnější čerstvému, přírodnímu čaji.
Neprocházejí mechanickým zpracováním, jsou pouze
lehce fermentovány a sušeny, takže zachovávájí většinu chuti a chemických látek čerstvého čaje.
Vyrábí se pouze z terminálních lístků a pupene.
Bílé čaje proto nevynikají barvou, kterou by bylo možné popsat jako nazelenalou nebo nažloutlou, ale spíše chutí.
Patří spíše mezi delikatesy.
Čína
Bílé čaje
Bílá pivoňka
Bai Mu Tan
94,-
Královská třída mezi čínskými bílými čaji.
Větší, tmavší list s dobrým podílem štíhlých tipsů, hnědavý nálev tipsově prachové chuti s medově nasládlým nádechem a ořechovým aroma.
Mírně povzbuzující čaj vhodný pro celodenní
i večerní popíjení.
Bílý tygr
98,-
Pokud jste právě přišli z podzimního sychravého počasí, pak je tento čaj stvořen právě pro vás.
Pálivá chuť, patřící stejně jako bílá barva, podzim
a plíce k prvku jin (ťin – kov), velmi rychle zažene na ústup začínající nachlazení, bolesti šíje a hlavy, rýmu a chlad. Může vyvolat lehké pocení. Čaj je směsí Bílé pivoňky, skořice a zázvoru.
Čína
Polozelené čaje
Čínský polozelený čaj je tradiční nápoj spojující charakteristiky černého a zeleného čaje. Jeho výroba zahrnuje specifický proces, během něhož jsou listy částečně oxidovány a částečně neoxidovány, což přináší unikátní osvěžující chuť.
Tento čaj nabízí komplexní paletu chutí, včetně květinových, ovocných a oříškových tónů.
S obsahem polyfenolů a antioxidantů přispívá k celkovému zdraví.
S mírnější chutí ve srovnání s plně oxidovanými černými čaji je ideální pro ty, kteří preferují jemnější nápoje.
Čína
Polozelené
čaje
Železná bohyně milosrdenství
108,-
An Xi Tie Guan Yi
Vynikající slavný polozelený čaj z Fujianu nese
název po budhistické bohyni milosrdenství
jménem Tie Kuan.
Stejnoměrně svinutý list zeleného typu, příjemné
lehčí vůně. Nálev vyvážené, harmonické, bohaté, charakteristicky květově nasládlé, lehce kořeněné, příjemně zelenkavé chuti.
Vodní víla
Shui Xian
94,-
Základní třída čínského oolongu „Šuej-xien“ patří
mezi nejznámější čínské polofermentované čaje.
Má silné listy, které se zpracovávají do volných pokroucených proužků tmavě hnědé barvy.
Nálev je oranžovohnědý. Čaj proslul velmi jemnou, nasládle oříškovou chutí, která ještě dlouho zůstává
v ústech. Těší se oblibě v jihovýchodní Číně,
kde se podává po ránu nebo k pozdní nedělní snídani.
Medová orchidej
108,-
Phoenix Dan Cong Mi Lan Xiang Oolong
Ušlechtilý oolong z provincie GuangDong na jihozápadě Číny. Dlouhé, zlatavě hnědé lístky se při louhování zbarvují do zelena a na okrajích do hnědočervena. Zaujme medově-orchidejovým aroma s výrazně nasládlou až medovou, příjemně plnou a kulatou chutí. Vůně čaje je sladce ovocná, květová, s jemnými citrusovými a broskvovými tóny. Aftertaste je silně medový s rybízovými tóny.
Ženšenový Oolong
108,-
Tradičně zpracovaný oolong, jehož listy obsahují výtažek z kořene čínského ženšenu. Vůně a chuť čaje je nasladlá, s mírnou příjemnou pečeností se sladkým a výrazným aftertastem.
Květinová bohyně
Gue Hua
108,-
Patří mezi výborné květinové oolongy rozšířené v Číně a Taiwanu. Vůně se získává přidáním rozdrceného prášku okvětních lístků květů osmantu vonného. Chuť nápoje je nádherným zážitkem.
Oolong tisíce růží
Mei Gue Hua
108,-
kvalitní a lehce fermentovaný oolong, smíchaný s okvětními lístky francouzské růže. Přírodní ochucení vytváří výraznou jemnou chuť s lehkým nádechem růží, která příjemně splývá s chutí čaje.
Mléčný Oolong
Nai Xian
108,-
Jemný polozelený Taiwanský čaj s nenapodobitelnou chutí a vůní, která je dosažena přidáním přírodního mléčného aroma. Nálev má žluto-zelenoubarvu, má plnou chuť s mléčnými a máslovými tóny.
Gaba Diamond Oolong
108,-
Částečně fermentovaný čaj z Tchaj-wanu. Listy jsou svinuté do pravidelných kuliček světle i tmavě hnědé barvy, po vylouhování se krásně rozvinou. Vůně čaje evokuje podzimní listí, nálev má tmavě žlutou až hnědou barvu a ušlechtilou chuť se svěžím dozvukem.
Gaba Black Oolong
108,-
Čaj s blahodárnými účinky na lidské zdraví. Bohatý
na aminokyseliny zejména gabaron. Napomáhá ke snížení krevního tlaku, zlepšuje prokrvení organismu
a snižuje množství cukru v krvi. Má velice jemný,
mírně pražený nálev, bohatý aftertaste s ovocnými dozvuky vzdáleně připomínající švestky.
Čína
Polozelené
čaje
Ovoněné
Čína
Červené čaje
Tyto plně fermentované, u nás běžně nazývané černé čaje, se v Číně, podle barvy nálevu, nazývají červené "hong cha – chung čcha".
Přestože v samotné Číně nejsou příliš
oblíbené, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly.
I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování.
Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých sedmdesát let (např. Yunnan), zatímco jiné jsou známy od 17. století.
Keemun Mao Feng
108,-
Qi Men Mao Feng
Neboli „Ochmýřené vrcholky z Čchi-menu“.
Chuť čaje je tenká, svěží s velmi příjemným
a dlouhým aftertastem.
Výrazně zastoupeny jsou tóny medové a oříškové, zlehka i vanilkové až čokoládové.
Keemun Mao Feng Imperial
119,-
Lehce atypická, avšak naprosto vynikající třída čaje Keemun z jarní sklizně. Prvotřídní, dlouhý, do tenkých, lesklých jehliček svinutý list, sladké vůně s aroma hořké čokolády. Nálev svěží, vynikající, plné a zcela harmonické, medově sladké chuti s aroma hořké čokolády a květovými tóny.
Mimořádná varianta čaje Keemun.
Dian Hon
108,-
Celolistový čaj z privincie Yunnan, obsahuje mnoho zlatavých tipsovitých lístků.
Špičková sorta tohoto čaje vyniká dlouhodoznívající hořkosladkou, svěží chutí s lehkými medovými, ovocnými až oříškovými tóny.
Čína
Červené
čaje
Čína
Červené
čaje
Ovoněné
China Lichee
83,-
Čínský černý čaj střední kvality ovoněný čínským ovocem lichee, které dodává nálevu nezaměnitelnou, příjemně nasládlou, ovocně svíravou chuť.
Sedmero potěšení
83,-
Černý čaj s kousky skořice, mandlí, zázvoru, pomerančové kůry, hřebíčku a kardamomu.
Je vhodný k zimnímu popíjení. Nálev příjemné chuti
i vůně s výraznou, velmi bohatou kořeněnou složkou. Výborný i s medem.
Vanilkový čaj
83,-
Černý čaj ovoněný vanilkou. Nálev příjemné chuti i vůně s jemnější, charakteristicky nasládle kořeněnou vanilkovou složkou. Výborný i s medem a mlékem.
Čokoládový čaj
83,-
Černý čaj ovoněný kakaovými boby.
Nálev příjemné chuti i vůně s příjemnou
čokoládovou dochutí.
Výborný i s medem a mlékem
Med k čaji
Mléko k čaji
17,-
8,-
Čína
Tmavé čaje
Čaje Pu Er mají zvláštní zemitou chuť a vůni, a je třeba si na ně zvyknout. Jsou k dostání jak ve formě sypané,
listové, tak i lisované do koláčů či kuliček.
Při dobrém skladování mají prakticky neomezenou trvanlivost a dokonce se stářím zlepšují.
Na trhu se často objevují čaje staré až 30 let.
Tímto názvem se označují pouze čaje, které byly vícenásobně fermentovány za účasti bakterií a plísní, přítomných na čajovníkových listech.
Tyto čaje mají své nadšené přívržence a jsou také považovány za takřka univerzální lék.
Někdy se proto označují jako „čínský penicilin“
Čína
Tmavé čaje
Královský Pu Er
King of Pu Er
132,-
Císařská třída tohoto slavného, dodatečně fermentovaného čaje, vyrobená výhradně z poměrně drobných, zlatavých tipsů. Chuť je velmi harmonická, komplexní, lehce krémová, příjemně zemitá
s poměrně výrazným aroma charakteristickým
pro nejvyšší třídy yunnanských červených čajů.
Pu Er superior
108,-
Výběrová sorta tohoto čaje z provincie Yunnan ve formě sypaného celolistového čaje. Vyniká jemnou, hladkou, kulatou a plnou nasládlou chutí, kterou si udrží i po více nálevů, temnější oranžové až kávově hnědé barvy. Čaj je značně povzbuzující, vhodný pro ranní a dopolední popíjení.
Pu Er koláč
Chitsu Ping Pu Er Cha
108,-
Pu Er slisovaný do oblíbeného tvaru koláče. Menší tmavý koláč sametové konzistence, hutné, plné
chuti se stopami ořechů a vzácných dřev a klasicky sládnoucím aftertastem.
Pu Er s plody divoké višně
108,-
Lahodná plná chuť čaje Pu Er superior s příjemnými ovocnými tóny divoké višně. Čaj podáváme v zhongu, abyste si vychutnali postupné střídání chutí během dalších nálevů, kdy časem zvítězí zemitá chuť čaje nad ovocem. Doporučujeme také slazené medem.
Tibetský čaj
94,-
Unikátní "Hei Cha" - černý čaj, který se vyrábí v Tibetu podle původních receptur a starobylých technologií. Vůně čaje může připomínat vlašské ořechy, ale při další fermentaci se mění každou chvíli, chuť je plná a jemná, jsou v ní cítit horské trávy a sladké tóny. Tento čaj má opravdu vynikající ozdravující účinky - spaluje tuky, ale pomáhá také vylučovat toxiny, zpomaluje proces stárnutí organismu a vyplavuje radionuklidy.
Japonsko
Zelené čaje
Čaj je znám v Japonsku od devátého století, kdy byl přivezen z Číny budhistickými mnichy.
Nejlepší druhy japonských čajů se stále pěstují v okolí města Uji, kde se koncem 12. století začal čaj poprvé v Japonsku systematicky pěstovat. Vyrábí se zde prakticky pouze zelený čaj, který činí 98 % sklizně.
Základní typy japonských čajů lze rozdělit podle stoupající kvality na tři skupiny: Bancha, Sencha
a Gyokuro. Toto třídění je však poměrně volné a třídy
se značně překrývají.
U japonských čajů platí jednoduché pravidlo, že čím je list tmavěji zelený, tím je čaj kvalitnější. O kvalitě daného čaje však také mnoho napovídá intenzita a svěžest vůně sypaného listu, v neposlední řadě pak barva nálevu.
Japonsko
Zelené
čaje
Tamaryokucha
121,-
Japonský zelený čaj výborné kvality, který při zpracování neprochází konečnou fází svinování listu. Tmavě zelený, vysoce kvalitní, drobný list s typickým podílem lámaného listu, jasně zelený nálev výtečné, květově nasládlé, naprosto charakteristické chuti lehce připomínající para ořechy.
Sencha
121,-
Naprosto exkluzivní třída tohoto tradičního japonského zeleného čaje. Prvotřídní, tmavě zelený, lesklý drobný list. Světle zelený nálev velmi lahodné, lehce květově nasládlé, mírně svíravé, výrazně trávové, svěží, harmonické chuti s charakteristickým aroma moře a lesa.
Genmaicha
108,-
Standartní zelený čaj míchaný s praženou rýží.
Při pražení získávají zrnka rýže krásnou, medově hnědou barvu, některá z nich však žárem praskají a získávají barvu a tvar pražené kukuřice.
Nálev je velmi zajímavé chuti snoubící v sobě
travnatost a příjemnou nasládlost čaje
s chlebovostí pražené rýže.
Indie
Černé a kořeněné čaje
Assam se oproti Darjeelingu nachází v nížinách po obou stranách řeky Brahmaputry.
Odborně prořezávané keře pokrývají 216 000 hektarů.
V roce 1823 objevil v této oblasti Robert Bruce divoce rostoucí rostlinu čajovníku.
První čaj vypěstovaný v Assamu dorazil na londýnskou burzu v roce 1839.
Indie
Černé a
kořeněné
čaje
Assam CTC
77,-
Indický černý čaj z údolní oblasti řeky Brahmaputry. Jedná se o zástupce indických nížinných čajů, vyráběných moderní metodou CTC – Crushing (drcení), Tearing (trhání) & Curling (rolování). Tato metoda dává vyniknouti vydatné až živočišné vůni
a syté dřevové chuti.
Yogi čaj
Dháta Masala
126,-
Směs koření Masala (mletý zázvor, kardamom, bílý pepř, anýz a hřebíček) s assámským čajem a mlékem. Nálev bílé mléčné barvy, pronikavé vůně až s mírně omamnými účinky. Euforizující nápoj s medem.
Taj Mahal
Yogi čaj s čokoládou
137,-
Dháta Masala, neboli Yogi čaj obohacený čokoládou.
Podáváme s medem.
Svítání v Himaláji
126,-
Indická receptura – černý ásamský listový čaj míchaný s čokoládou, mlékem a medem. Nálev kakaové mléčné barvy, podmanivé čokoládově medové vůně. Podáváme s medem a mlékem.
Déšť v Kalkatě
99,-
Černý indický čaj, kořeněný mletou skořicí podle tradiční chasidské receptury. Typická vůně skořice ve spojení se silným černým čajem dává v šálu jemně euforizující nápoj. Nálev skořicové vůně, červenohnědé barvy. Podáváme s medem.
Mlha nad Gangou
99,-
Černý čaj, kořeněný hřebíčkem podle staré orientální receptury. Typicky pronikavá vůně hřebíčku ve spojení se silným černým čajem dává posilující, jemně euforizující nápoj. Nálev s vůní hřebíčku, červeno-hnědé barvy. Podáváme s medem.
Vůně Šrínagaru
99,-
Assámský čaj se zázvorem a medem. Vhodný na prohřátí organizmu, když je mráz za okny.
Polibek Kašmíru
99,-
Assámský čaj ovoněný mátou.
Alternativa k marockému Touarégu, tentokráte
s černým čajem. Podáváme s medem.
Indie
Čaje z Darjeelingu
Počátky pěstování čaje v Darjeelingu sahají až do roku 1841. Způsobem zpracování se tento čaj řadí mezi čaje černé, nejedná se však o typické zástupce této kategorie. Hovoříme zde spíše o čaji vysokohorském či himalajském, jehož typickým znakem je tzv. light & bright efekt, způsobený jedinečnými přírodními podmínkami.
Tyto čaje mají mnohem jemnější chuť a lehčí aroma oproti typickým černým čajům. Pro tuto vlastnost je dárdžílingský čaj nazýván šampaňským mezi čaji.
Indie
Jarní sklizeň 2024
Darjeeling North Tukvar
FF24
108,-
Darjeelingská prvotřídní první sklizeň.
Lehčeji oxidovaný, pravidelně rolovaný suchý list sladce kořeněné vůně. Tmavší zlatooranžový nálev kulaté, hebké chuti se sladce ovocnými tóny peckovin, nakládaným ovocem a lehkou příjemnou svíravostí v dozvuku.
Darjeeling Orange Valley
FF24
108,-
Jarní sklizeň z darjeelingské zahrady Orange Valley ležící nedaleko městečka Darjeeling. Drobný, pravidelně rolovaný, lehce oxidovaný list svěží bylinné a květinové vůně s chladivými tóny růže. Světlý, zlatavě zelený nálev delikátní, krémově hebké a dobře vyvážené chuti, se sladkostí květového nektaru a stopou citrusů v dozvuku.
Podzimní sklizeň 2023
Darjeeling Tumsong
SF23
108,-
Darjeelingská druhá sklizeň špičkové kvality.
Středně dlouhý, drobnější celistvý list, s podílem tipsů, svinutý do tenkých jehliček, lehce tipsově kořenné
okouzlující vůně.
Nálev vynikající, plné, vyvážené, svěží, květově až ovocně sladké, lehce kořeněné chuti s muscatelovým dozvukem.
Čaje z
Darjeelingu
Nepál
Historie nepálského čaje začíná založením prvních čajových zahrad v Ilámu roku 1863 za vlády Jung Bahadur Rany, který dostal semínka čajovníku darem
od tehdejšího čínského císaře.
Poloha v sousedství Darjeelingu a podobné geografické i klimatické podmínky nás nutí hovořit opět o čaji vysokohorském (himalájském) spíš než o čaji černém, kterému by odpovídal způsob zpracování.
Tyto ortodoxní čaje mají mnohem jemnější chuť a lehčí aroma oproti typickým černým čajům.
Nepál
Nepál Mist Valley
SF23
94,-
Lahodný silně kořeněné chuti, ovocno-dřevěného aroma s nádechem kakaa, medu a vanilky.
Pěstuje se v 1300 m.n.m.
Mist Valley se nachází v nejvýchodnější části Nepálu poblíž malé vesničky často zahalené mlhou. Odtud název celého údolí. Čaj s vysokým podílem tipsu je poněkud raritní. Sklidí se pouze 100.000 Kg ročně. Plně oxidované listy dávají nálevu sytě oranžovou barvu.
Ceylon
Cejlonský čaj se dělí v zásadě na tři typy, a to podle nadmořské výšky, kde roste.
Nejkvalitnější je tzv. "high grown", který roste v nejvyšších polohách. Tyto čajové keře rostou pomaleji, a tak produkuji aromatičtější a chutnější čaj. Druh čaje označovaný jako "low grown" se pěstuje v nadmořských výškách nižších než 600 metrů a je poněkud silnější a velmi chutný. Konečně "mild grown" je jakýmsi středem mezi druhy high grown a low grown.
Tyto tři druhy se nejčastěji míchají dohromady,
v nejrůznějších poměrech tak, aby bylo získáno vhodné aroma a síla čaje. Konečně zmiňme, že mezi nejkvalitnější patří ty nejmenší a nejmladší čajové lístky
Ceylon
Ceylon Ratnaputra
94,-
Velmi kvalitní třída černého čaje ze zahrady proslavené produkcí nejvyšších tříd cejlonských čajů. Jehličkově svinutý, dlouhý celistvý list s velkým podílem stříbrných tipsů příjemně sladké vůně.
Nálev výtečné, vyvážené, plné, ovocně nasládlé,
lehce květové ,harmonické a lahodné chuti.
Ceylon Badulla
77,-
Kvalitní cejlonský čaj, dobře svinutý list, nálev nasládlé, lehce svíravé chuti, květově nasládlého aroma.
Ceylon Horse Head
77,-
Kvalitní cejlonský čaj ovoněný kardamomem
Čaje z dalších oblastí
Čaje
z dalších
oblastí
Vietnam
Che Xahn Thai Nguyen
88,-
Kvalitní vietnamský zelený čaj.
Ve srovnání s vietnamskou produkcí zelených
čajů, se jedná o kvalitní, stejnoměrně svinutý,
stříbřitě zelený list. Zelenavý nálev nasládle
travnaté, velmi jemné, příjemně lehounce
natrpklé chuti.
RIZE (BOP)
94,-
Znamenitý k popíjení při vodní dýmce. Červený, silně aromatický, jemně drcený čaj. Při dodržení tradičního postupu přípravy je ve sklence temně červenohnědý, chuti mírně nasládlé s podmaňujícími vlastnostmi. Podává se v turecké konvici se sklenkou.
Tento čaj se pije slazený, podáváme ho s cukrem.
Earl Grey
94,-
Černý čaj, ovoněný bergamotovou silicí podle prastaré čínské receptury, Vhodný pro vyznavače
tzv. anglického stylu popíjení s mlékem. Černý, zpravidla zlomkový čaj, s ničím nezaměnitelnou typicky citrusovou vůní.
Na přání podáváme s mlékem a cukrem
nebo medem.
Med k čaji
Mléko k čaji
17,-
8,-
Latinská Amerika
Maté
Dnes je maté nejoblíbenějším nápojem jižní Ameriky. Pěstuje se především v Argentině, Paraguaji, Uruguaji Brazílii a Chile.
Maté je chutné a lístky obsahují navíc kofein, který
v kombinaci s ostatními komponenty povzbuzuje výrazněji než při konzumaci kávy nebo čaje.
Podobně jako u čaje má kofein obsažený v maté pozitivní vliv na činnost mozku, přičemž práce srdce není zatížena. Kromě kofeinu obsahuje maté desítky vitamínů , minerálů a aminokiselin. Maté podporuje trávení a napomáhá odbourávat tukové vrstvy v těle.
Latinská
Amerika
Maté
Maté zelené
77,-
Tradiční nápoj paraguajských indiánů. Výhonky Cesmíny paraguayské (Yerba mate – Ilex paraguensis), povzbuzující nálev příjemně natrpklé chuti, patrně kouřového aroma. Popíjí se v nádobě tvaru dýně "kalebassy" kovovým brčkem zakončeným sítkem "bombillou". Pozor na první horký doušek.
Maté zelené Rancho
87,-
Zelené maté podávané silně slazené karamelem.
Maté Bolívar
93,-
Zelené maté s lístky marocké máty Nana.
Podáváme slazené karamelem.
Maté pražené Pampero
77,-
Pražené zelené maté (pražením se uvolňuje
z chemických vazeb kofein, čímž se nápoj stává krátkodobě povzbudivějším než mate Rancho), nálev chlebově nasládlé, pražené chuti lehce kouřového charakteru, mimořádně silně povzbudivého účinku. Podáváme slazené karamelem.
Maté Carnival
87,-
Ovoněné pražené maté Pampero s bohatými kakaovými a květovými tóny, těžší čaj vhodný spíše pro popíjení v chladnějších měsících roku. Obsahuje pražené maté, kakaový bob, rooibos, kousky mandlí, květy kaktusu, okvětní lístky slunečnice a chrpy
a aroma. Slazené karamelem.
Maté Santiago
103,-
Ovoněné pražené maté Carnival s charakteristickou chutí praženého maté s bohatými kakaovými
a květovými tóny tentokráte s mlékem. Zajímavá
chuť evokující cappuccino. Slazené karamelem.
Maté Santiago Pata Negra
109,-
Maté Santiago s čokoládovým překvapením. Povzbudivá chuť ovoněného maté a mléčné horké čokolády. Slazené karamelem.
Maté Salida Del Sol
87,-
Zelené maté s citrónovou trávou. Slazené karamelem.
Afrika
Obyvatelé Afriky jsou náruživými pijany čaje, ať už mluvíme o Egyptském ibišku pro osvěžení těla i ducha v horké Sahaře, nebo o Maroku, kde si nejraději užívají nevšední osvěžení ve sklenici silného zeleného čaje
s cukrem a mátou.
Jihoafrická republika je proslulá, kromě produkce čajů určených jen pro vlastní trh hlavně pěstováním Rooibosu.
Rooibos se pěstuje a zpracovává obdobně jako čaj. Drobné červenohnědé jehličky květinově nasládlé vůně, nálev je červené barvy a bylinkově sladké chuti. Neobsahuje tein ani kofein.
Afrika
Rooibos Super Grade
87,-
Jihoafrický keř Aspalathus linearis obsahující velké množství minerálů a stopových prvků, rudý nálev velmi osvěžující chuti s lehce medovým aroma, neobsahuje žádný kofein, je vhodný i pro malé děti. Podáváme s medem.
Rooibos Green Super Grade
87,-
Nefermentovaná podoba čaje rooibos. Jihoafrický
keř Aspalathus linearis obsahující velké množství minerálů a stopových prvků, jasně zlatavý nálev
velmi osvěžující chuti s lehce cirusovým, svěže ovocně sladkokyselým aroma. Podáváme s medem.
Rooibos Marakush
87,-
Směs Rooibosu a Nany, marocké máty.
Nálev charakteristicky, svěže peprmintové chuti.
Podáváme s medem.
Africké slunce
87,-
Červený rooibos s jahodou. Nálev rudé barvy,
ovocně medové chuti. Podáváme s medem.
Rooibos lemon
87,-
Červený rooibos ovoněný myrtovníkem citronovým, nálev charakteristické, svěže ovocné, výrazně citrusové chuti. Podáváme s medem.
Spicy Boss
94,-
Zelený Rooibos s kořením Masala (mletý zázvor, kardamom, bílý pepř, anýz a hřebíček), které čaji dodává příjemné aroma vánoc.
Podáváme s medem.
Lemongrass
77,-
List tzv. citronové trávy. Přízvisko skutečně dobře odpovídá chuti jak listu, který se používá také jako koření, kupříkladu v thajské kuchyni, tak i nálevu, který je velmi osvěžující, silně trávový s velmi výrazným citronovým aroma. Neobsahuje žádný kofein, je vhodný i pro děti.
Ovocné a bylinné čaje
Ovocné
a bylinné čaje
Divoká višeň
87,-
Šípek, květy ibišku, kousky jablka, višně, hroznové víno.
Babiččina zahrádka
87,-
Květy ibišku, černý a červený rybíz,
kousky jablka, jahod a červené řepy,
ostružiny, maliny, bezinky, listy černého rybízu.
Berry nice
87,-
Bezinky, hroznové víno, aronie, černý a červený rybíz, ostružiny, borůvky, maliny, jalovec, brusinky a jahody.
Strawberry Cream
87,-
Kvalitní směs kousků jahod a jablka,
šípků a květů ibišku.
Jahoda se zázvorem
104,-
Kvalitní směs kousků jahod a jablka, šípků a květů ibišku s čerstvým zázvorem. Vhodné k prohřátí organismu při nachlazení. Podáváme s medem.
Čistý zázvor
94,-
Mátový čaj
72,-
Odvar z marocké máty – Nany.
Doporučujeme silně osladit.
Carcade – ibiškový čaj
83,-
Osvěžující nápoj připravený s celých ibišků je nejen lahodný a nakyslý, ale má především blahodárné účinky na tělo. Obsahuje řadu antioxidantů, zpomalují stárnutí a chrání proti rakovině. Podáváme s medem.
Med k čaji
17,-